Keuzehulp

Welke restauratieve materialen kiezen?

In de wereld van restauratieve tandheelkunde is het aanbod aan materialen tegenwoordig overweldigend. Tandartsen hebben de keuze uit talloze materialen, wat vaak leidt tot keuzestress. Bij het kiezen van het juiste materiaal spelen sterkte, esthetiek en gebruiksgemak een cruciale rol.

De Rol van sterkte

De sterkte van een materiaal, uitgedrukt in megapascal (MPa), wordt bepaald door biaxiale of driepuntstesten. Een hoge MPa-waarde duidt doorgaans op een sterk materiaal. Het is echter belangrijk om kritisch te kijken naar de gepubliceerde waarden, aangezien fabrikanten verschillende testmethoden kunnen gebruiken om hun producten in het beste licht te presenteren.

Zirkonium en bruxisme

Voor patiënten die knarsen (bruxisme), is zirkonium vaak een goede keuze vanwege de hoge MPa-waarde en de geschiktheid voor gebruik in de (pre)molarenzone. Maar bij solitaire restauraties in het frontgebied speelt esthetiek een grotere rol. Multilayer-zirkonium kan hier een oplossing bieden, omdat het zowel sterk als esthetisch aantrekkelijk is. Dankzij zijn biocompatibiliteit blijft zirkonium een favoriet onder tandartsen.

Grotere overbruggingen

Bij grote overbruggingen wordt vaak gekozen voor zirkonium, dat met een sterkte van ongeveer 1200 MPa de beste optie blijft. De esthetiek is de laatste jaren verbeterd dankzij multilayer-opties die door fabrikanten worden aangeboden.

Restauratieve tandheelkunde NL FR

Hybride materialen

Hybride materialen bieden een snelle en efficiënte manier om restauraties uit te voeren zonder gebruik van een oven voor kristallisatie. Deze materialen bevatten glasdeeltjes die een mooi resultaat kunnen opleveren in een korte tijd. Hybride materialen worden ook wel 'hybride' genoemd omdat er geen ovenproces nodig is.

Partieel keramische materialen

Er zijn tegenwoordig ook partieel keramische materialen beschikbaar, zoals CEREC Tessera van Dentsply Sirona, waarbij de kristallisatie deels al heeft plaatsgevonden. Deze kunnen met polierborsteltjes worden afgewerkt en eventueel worden voorzien van een 'stain effect'.

Twist Dia for Zirconia Polishers staand

Cementatieprocedures

Het etsen of droog adhesief bevestigen van restauraties (al dan niet gefreesd) gebeurt volgens de voorschriften van de fabrikant. De cementatieprocedure hangt af van de verschillende componenten van het composietmateriaal.

De Toekomst van porselein

Verliest porselein hierdoor aan populariteit? Het antwoord is voorzichtig 'ja'. Er is een trend naar minder invasief werken, met minder omslijpen en fijner werken. Hoewel porselein jarenlang de standaard was, kunnen moderne restauraties die porselein combineren of vervangen als gelijkwaardig worden beschouwd.

Conclusie: Het Beste van twee Werelden

Technieken zoals cut-back, waarbij porselein wordt gecombineerd met sterke materialen zoals zirkonium, worden steeds populairder. Dit biedt het beste van beide werelden: de esthetiek van porselein en de stabiliteit van sterke materialen.

Advies voor tandartsen

Voor tandartsen is het raadzaam om gebruik te maken van de begeleiding en cursussen die fabrikanten en dealers aanbieden. Dit helpt bij het vinden van het meest geschikte materiaal voor elke specifieke casus. Ontdek welke opties het beste werken voor jou en je patiënt!